Dușa, în SUA: Amplasamentul de la Deveselu, pilon important al Parteneriatul strategic România-SUA

Dușa, în SUA: Amplasamentul de la Deveselu, pilon important al Parteneriatul strategic România-SUA
Publicat: 18/10/2013, 20:12
Actualizat: 16/03/2017, 00:52

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a afirmat, la o dezbatere a Consiliului Atlantic al SUA, că România este un susținător activ a dezvoltării unei capabilități NATO de apărare antirachetă, iar amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanți piloni ai parteneriatului strategic.

Dușa se află, de joi, într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, având programată și o întâlnire cu omologul american, Charles Timothy Hagel, secretar al Apărării.

Ministrul român s-a întâlnit cu membrii Consiliului Atlantic al SUA, participând la o dezbatere organizată de către Consiliul Atlantic al SUA, pe tema „Stadiul programelor SUA – România”, informează un comunicat al MApN remis, vineri, MEDIAFAX.

„În mesajul său, ministrul Apărării a susținut ideea că România rămâne printre cei mai activi susținători ai dezvoltării unei capabilități NATO de apărare antirachetă, programul SUA de dezvoltare a sistemului antirachetă în Europa fiind conform cu angajamentul comun privind crearea unei arhitecturi aliate corespunzătoare în domeniul apărării antirachetă.”, se menționează în comunicat.

„Amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanți piloni ai Parteneriatului Strategic România – SUA în domeniul securității și o contribuție valoroasă la dezvoltarea capacităților NATO în domeniu”, a transmis participanților ministrul român.

El a afirmat că „anul 2014 constituie un reper definitoriu pentru Alianța Nord Atlantică”. „Intrăm într-o nouă perioadă a Alianței, odată cu procesul de retragere din Afganistan. Finalizarea celei mai mari operații aliate oferă oportunități pentru recalibrarea priorităților și a angajamentelor. Mai mult, agenda NATO are nevoie de o nouă generație de oportunități la nivelul dezvoltării capabilităților de apărare”, a mai menționat Dușa.

Porivit MApN, la dezbatere a fost abordată problema formării unui front comun în domeniul apărării împotriva amenințărilor cibernetice, prin sublinierea importanței implementării conceptului de „Cyber Defence” în toate statele membre ale NATO și, în acest sens, Mircea Dușa a punctat faptul că un atac asupra unui singur stat poate duce la slăbirea întregii Alianțe, ca urmare a stadiului actual de interconectare și inter-relaționare dintre acestea, fapt admis de către toți ceilalți participanți la întâlnire.

„Mesajul principal al reprezentanților Consiliului a fost acela că este nevoie de o Alianță activă, care să răspundă amenințărilor precum terorismul, conflictele, amenințările cibernetice sau traficul ilegal de arme”, mai precizează MApN.

Agenda de discuții a cuprins și teme legate de programul de înzestrare cu avioane multirol F-16 al Forțelor Aeriene Române, bugetul M.Ap.N., situația de securitate din Siria și importanța forțelor pentru operații speciale.

Consiliul Atlantic este un forum academic de dezbatere (think tank) non-partizan, care promovează conducerea constructivă și implicarea în afacerile internaționale pe baza rolului central pe care comunitatea atlantică îl are în abordarea provocărilor globale. Fondat în SUA, în anul 1961, Consiliul oferă un forum esențial în vederea traversării schimbărilor fundamentale, fie ele politice sau economice, prin educarea și folosirea unei rețele unice și influente de lideri din domeniul politic, al mediului de afaceri și al mediului academic. Consiliul cuprinde zece centre regionale și programe funcționale care duc la îndeplinire misiunea organizației. Consiliul a organizat la Bucuresti Summit-ul Tinerilor Atlantiști (2008), cu ocazia Summit-ului NATO al șefilor de State precum și Black Sea Energy and Economic Forum (2009), deschis de către fostul președinte al Consiliului Atlantic, senatorul Chuck Hagel, actualul secretar al apărării al SUA.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă s-a căsătorit cu un austriac pe care-l credea bogat. Însă bărbatul avea un...
Medicii Regelui Charles au intervenit de urgenţă! Ce s-a întâmplat cu suveranul în timpul tratamentului...
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
Orașele din țară în care românii vor să locuiască. Bucureștiul e abia pe locul 7
Metoda ireală prin care această româncă de etnie romă face bani în Franța: 'Se bagă...
Doctorul care a aflat că mai are de trăit 6 luni: „Planul meu e să...
Vremea 10 iunie - 8 iulie 2024. Weekend de foc în sudul ţării, cu temperaturi...
Momentul EXPLOZIEI, filmat de camerele de supraveghere! Ce se vede în imagini
Soția lui Cocoș de la Călărași și-a tatuat copilul făcut de manelist cu altă femeie!...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ai voie cu remorca pe autostradă? Reguli de respectat când tractezi o rulotă/remorcă
SUA au intrat în alertă: Rusia trimite un supersubmarin nuclear în Cuba
Ce RISCĂ bărbații care au MAI MULȚI copii?
Doliu național. A murit un nume uriaș. S-a dus prea devreme...
Vestea momentului despre RCA. Avertismentul unor brokeri
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Adrian Minune, despre legătura pe care o are cu Florin Salam. „Eu sunt tatăl lui...
Cum au selectat Pepe și Yasmine persoanele care vor participa la nuntă: "Ne-a fost destul...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
De ce atât de multe animale au trei pleoape, dar oamenii nu?
×